Informeaza-te despre colectarea selectiva

Friday, March 06, 2009

Scrisoarea lui Jeff Immelt către acţionarii GE

Jeffrey Immelt, CEO al General Electric, a trimis acţionarilor companiei o scrisoare despre companie şi criză. Am extras câteva fragmente zic eu interesante pentru orice om normal şi, mai ales, pentru "oamenii de afaceri" de la noi:

"Stimaţi acţionari,
2008 a fost un an greu, şi ne aşteptăm ca 2009 să fie şi mai dificil.
Lipsa lichidităţilor despre care am vorbit în scrisoarea de anul trecut s-a transformat într-un declin financiar la nivel global. În 2008 am depus eforturi considerabile pentru a menţine siguranţa companiei şi pentru a preîntâmpina impactul crizei financiare asupra operaţiunilor desfășurate de compania noastră. În trecut, credeam că portofoliul diversificat de produse si servicii ne va proteja indiferent de ciclul economic parcurs. Dar nu am prevăzut vreodată declinul sistemului financiar la nivel global şi impactul economic continuu cauzat de acesta.
...
Suntem în recesiune şi, în astfel de momente, nu e uşor să anticipezi cât de grea va fi situaţia şi cât timp va dura. Conducem operatiunile GE astfel încât să ieşim din acest ciclu economic de impas. Cu toate acestea, cred că parcurgem acum mai mult decât un ciclu. Economia mondială şi capitalismul vor fi „reconfigurate” în câteva aspecte importante.
Interacţiunea dintre Guvern şi companiile private se va schimba pentru totdeauna. Într-o economie reconfigurată, Guvernul va fi o entitate de reglementare; dar şi un susţinător al politicilor din industrie, un finanţator şi un partener cheie.
Industria financiară va fi restructurată radical. Va avea o influenţă mai redusă, vor fi mai puţini competitori şi va avea loc o reevaluare fundamentală a costului riscului. Va rămâne în continuare o industrie importantă, dar va fi diferită.
Vor avea loc şi alte reconfigurări: reducerea rolului jucat de industria auto; un declin prelungit în domeniul locuinţelor; o scădere a importanţei investiţiilor alternative; precum şi natura responsabilităţii şi compensării segmentului executiv. Companiile de succes nu se vor limita doar la a se 'pune serios pe treabă', ci vor căuta noi oportunităţi într-o lume reconfigurată.
...
Trebuie să admitem faptul că reputaţia companiei noastre a avut de suferit deoarece nu ne-am onorat angajamentul de a fi o companie 'sigură şi de încredere'. Pentru această situaţie, îmi asum responsabilitatea. Dar cred că acest context ne aduce o ocazie unică în viaţă. Avem şansa de a reconfigura nucleul GE şi de a ne axa pe ceea ce facem cel mai bine. Putem restabili aşteptările privind performanţele noastre. Şi putem fi parte a schimbărilor necesare în economie, la nivel general.
...
Am învăţat un lucru important despre ţara mea. Conduc o companie globală, dar sunt cetăţean american. Cred că acea noţiune bine-cunoscută, veche de 30 de ani, conform căreia SUA poate evolua de la un lider în tehnologie şi producţie la un lider în servicii este pur şi simplu greşită. În cele din urmă, această filozofie a transformat industria serviciilor financiare dintr-o industrie care sprijinea comerţul într-o piaţă de comercializare complexă care a funcţionat în afara economiei. Ingineria reală a fost înlocuită de ingineria financiară. În final, companiile, guvernul şi numeroşi lideri locali au pierdut din vedere elementul care aduce măreţia unui popor: pasiunea pentru inovaţie.
...
Criza actuală ne oferă o provocare unică în viaţă. Le-am spus liderilor noştri de la GE că dacă le este teamă de acest concept, nu ar trebui să se afle aici. Dar dacă sunt plini de energie şi doresc să aibă un rol în transformarea companiei pentru viitor, atunci acesta reprezinta un moment cheie pentru cariera lor."

No comments: